Българското здравеопазване отново е сред най-лошите в Европа

Последна промяна на 27 януари 2015 в 21:07 2032 5

България е на 30-о място по здравеопазване сред 37 държави в Европа. Това сочи последното издание на Индекса на здравния потребител на организация Health Consumer Powerhouse.

Класацията Индексът на здравния потребител анализира здравните системи в отделните страни. При класирането се отчитат различни фактори като пациентските права, наличието на електронно здравеопазване, време за чакане за лечение, резултати и достъп на осигурените до здравни услуги и до лекарства.

България е събрала 547 точки от възможни 1000, като според анализа страната не е постигнала реално подобрение в здравеопазването през последните осем години.

В класацията с по-лошо здравеопазване от нас са Албания, Полша, Сърбия, Черна Гора, Литва, Румъния и Босна и Херцеговина.

На първо място в класацията за най-добро здравеопазване най-много точки е събрала Холандия – 898 точки. Следват Швейцария, Норвегия, Финландия, Дания, Белгия, Исландия, Люксембург и Германия, които са събрали над 800 точки.

България е на първо място в класацията по разходи за болнично лечение като процент от всички разходи в здравеопазването. Около 60% от всички пари в здравната система се дават за болнично лечение.

В анализа се посочва, че България не може да си позволи дълги хоспитализации и трябва да преструктурира здравната си система, която е вече остаряла.

Според ръководителя на изследването д-р Арне Бьорнберг показателите на здравеопазването в Европа се подобряват, въпреки намаляването на разходи в здравните системи на много страни. По думите му първото издание на индекса през 2006 г. има само една държава, която успява да събере над 800 точки, докато при това изследване тези страни са девет.

Според анализа България има незначително подобрение в показателите в здравеопазването в сравнение с 2013 г., но позицията й остава без промяна. Напредък се отбелязва в резултатите от лечението, преживяемостта при сърдечносъдови заболявания и болничните инфекции. При подобряването на достъпа до лечение обаче няма никакво развитие.

Ситуацията в България обаче е отражение на цялостната мрачна картина в страната, коментира д-р Бьорнберг.

България е единствената страна, при която всички показатели са на последните места, затова категорично може да се каже, че здравеопазването е нискокачествено и лошо работещо, става ясно още от анализа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2015 в 08:49

02 - ама чугунените глави дето ви управляват са с евразийска ориентация !

28.01 2015 в 05:22

А нима това е новина??

27.01 2015 в 22:20

Във втори параграф има седем държави, изброени след България. А в последния се твърди, че е единствената страна с всички показатели на най-ниските места. Ххммм. Тая госпожа изобщо запозната ли е? Да, лошо работещо е, но в никакъв случай не е НИСКОКАЧЕСТВЕНО. Тук ще ми скочат тия, които не обичат да плащат, а искат най-доброто. Ама няма как да стане за без пари! Примерно, в една Швейцария най-ниската месечна вноска е около 400 франка на месец. И всички си плащат, щото е задължително. В България най-ниската месечна вноска е... и чета в една друга статия, че 80 000 души с тлъсти депозити в КТБ не си били платили здравните.
За източването по клинични пътеки е ясно. Ами що не се запре? За умишленото държане на здравноосигурени по болници-пак е ясно, всички имаме поне по един роднина.
Няма нищо лошо лекарите да искат да ходят в чужбина, но нека да ходят, за да се развиват професионално, да следват мечти, а не да търсят спасение и да са огорчени, че в България нищо не ставало. И да не си трайкат, а да се борят срещу униженията към тях и пациентите им! С приказки по кафенета-няма да стане.
Човек като се прибере в къщи е редно да се самозапита : 'А аз какво направих по въпроса, който така ме възмути днес?'. Има ли отговор? Ако е не, значи сте лузъри и си трайкайте. Моите само две стотинки по темата.

27.01 2015 в 21:55


Глупости, ние сме в ес и нато!!!

27.01 2015 в 21:51

Според всички индекси ,които се следят за развитието на дадена държава само при здравеопазването България има по-високи позиции на фона на всички други показатели. И тава е напук на всички ,които активно и пасивно се стремят да очернят тази сфера на живота ни . Това е положението ,а иначе българина разбира какво имаме когато отиде в чужбина .