Румънското правителство въвежда такса върху безалкохолните напитки, за да намали затлъстяването

Последна промяна на 07 август 2019 в 09:32 1356 0

Румънското министерство на финансите публикува проект за постановление, предвиждащ увеличение на акциза върху цигарите, въвеждане на такса върху безалкохолните напитки, съдържащи захар, и други фискални мерки, съобщава БТА.

В публикувания текст се посочва, че акцизът върху цигарите ще бъде увеличен, за да се избегне започване на наказателна процедура срещу Румъния за неприлагане на директива на ЕС от 2011 г. Проектът предвижда увеличение от 1 септември 2019 г. на акциза от 483,74 леи/1000 цигари на 503,97леи/1000 цигари.

Таксата върху захарта в безалкохолните напитки се въвежда, тъй като в Европейския съюз 52 процента от пълнолетното население е с наднормено тегло, а 17 процента страдат от затлъстяване, се посочва още в документа.

„Епидемията от затлъстяване представлява огромно бреме за здравната система, а затлъстяването в момента представлява един от основните фактори за смъртността в световен план“, е отбелязано в текста.

Постановлението, което е представено за обществено обсъждане, може да бъде прието от правителството в края на тази седмица.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !